Haber

Bergama’da evsel atık sızıntı suyunun arıtılması için tesis kuruldu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden bir çevre yatırımı daha

Bergama’da evsel atık sızıntı suyunun arıtılması için tesis kuruldu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de bir ilke imza atarak Bergama Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi’nde arıtma tesisi kurdu. Evsel atıkların depolanması sonucu ortaya çıkan sızıntı suyunun arıtılması amacıyla 80 milyon liralık yatırımla tamamlanan ileri biyolojik atıksu arıtma tesisi önümüzdeki günlerde hizmete açılacak. Tesis sayesinde sızıntı suyu havaya, toprağa, suya ve insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde arıtılacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Başkan Tunç Soyer’in doğayla uyumlu yaşam vizyonu çerçevesinde Türkiye’ye örnek çevre projelerine imza atmaya devam ediyor. İzmir’in çöplerini Harmandalı, Ödemiş ve Bergama tesislerinde işleyerek güç ve gelir kaynağına dönüştüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, entegre atık yönetimi programı kapsamında çevre yatırımlarına bir yenisini daha ekledi. Bakırçay Havzası’na hizmet vermek üzere 100 milyon lira yatırımla iki yıl önce kurulan Bergama Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi’nde evsel atıkların depolanması sonucu ortaya çıkan sızıntı suyunun arıtılması için ileri biyolojik atıksu arıtma tesisi kuruldu.

80 milyon lira yatırımla kurulan ve günlük 310 metreküp arıtma kapasitesine sahip tesis sayesinde sızıntı suyu havaya, toprağa, suya ve insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde arıtılacak. Tesis önümüzdeki günlerde hizmete girecek.

modern tesis

Evsel atık sızıntı suyunun tesis bünyesinde arıtılmasının çevre sağlığı açısından önemine değinen İzmir Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı Sıfır Atık Planlama ve Katı Atık Değerleme Tesisleri Şube Müdürü Işıl Konya, “Bergama Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi yer alıyor. Aliağa, Bergama, Dikili ve Kınık ilçelerinden gelen günlük 500 ton evsel atığı geri dönüştürerek ekonomiye kazandırıyoruz. Evsel atıklardan kaynaklanan sızıntı suyunu da kurduğumuz ileri biyolojik atıksu arıtma tesisinde arıtacağız. Sızıntı suyunun bulunduğu yerde arıtılması, temiz su olarak ‘deşarj edilmesi’ anlamına gelir. “Sistemin üzerindeki yük azalıyor” dedi. Evsel atık sızıntı suyunun ciddi bir dezenfekte işlemine tabi tutulduğunu vurgulayan Konya, şöyle konuştu: “Arıtmamız ve kentsel atık su hattına vereceğimiz su, aslında doğrudan alıcı ortamın standartlarını karşılayacak kalitede olacak. bir akıntı. “İzmir’de ilk kez bir atık yönetim tesisinde kurduğumuz arıtma tesisimiz Türkiye’nin en modern tesisleri arasında yer alıyor” dedi.

İklim kriziyle mücadele tesisi

İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı’nda Çevre Mühendisi olarak görev yapan Nihan Kahan, Bergama Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi sayesinde evsel atıkların ekonomiye kazandırılmasının yanı sıra sera gazı emisyonlarını önleyerek iklim kriziyle mücadele ettiklerini söyledi. Kahan, “Tesisimizin günlük elektrik üretim kapasitesi 9,89 megawatt saattir. Sistematik depolama tesislerinden önce evsel atıklar vahşi depolama yoluyla toplanırdı. Yıkıcı depolama alanlarında çöpte oluşan metan gazının tamamı havaya salındı. Bu da sera gazı emisyonlarına neden oldu. Bu nedenle çevre kirliliği meydana geliyordu. Çöpü hammadde olarak görme ve değerlendirme politikamız doğrultusunda kurduğumuz modern tesisler sayesinde metan gazından elektrik enerjisi üretiyoruz. Bu sayede sera gazı salınımını önlemiş oluyoruz” dedi.

Metan gazının havaya karışması engellendi

İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı’nda Elektrik Mühendisi olarak görev yapan Seyda Yapan, çöpleri elektrik enerjisine dönüştüren tesiste 1,5 megavatlık 6 adet motorun bulunduğunu anlattı. Elde edilen biyogazın gaz motorlarında yakılarak elektriğe dönüştürüldüğünü belirten Yapan, yaklaşık 60 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşıladıklarını söyledi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

ispirhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu