Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yıl sonuna kadar 200 bin konutu teslim edeceğiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yüzyılın felaketinin yaşandığı Kahramanmaraş’ta Deprem Konut Kurası ve Anahtar Teslim Törenine katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

Terör saldırısı vesilesiyle adalet camiamıza ve halkımıza acil şifalar diliyorum. Hain saldırıyı zamanında müdahale ederek bertaraf eden güvenlik güçlerimizi tebrik ediyorum. Biri kadın diğeri erkek iki terörist, hain amaçlarına ulaşamadan nöbetçi polislerimiz tarafından etkisiz hale getirildi. Türkiye, terör örgütlerine ve destekçilerine karşı ayrım gözetmeksizin kararlı mücadelesini sürdürecektir. Bu arada yaralılardan biri hakikate yürüdü, Allah’tan rahmet diliyorum.

“ONLARIN DEĞERLİ ANILARINI KALBİMİZDE TUTACAĞIZ”

Deprem bölgesinde çöken binaların 99 öncesi inşaat standartlarına göre yapılmış olması felaketin büyüklüğünü daha da artırdı. Kahramanmaraş depremleri insanlık tarihinin en sarsıcı felaketi olarak kayıtlara geçti. Kaybettiğimiz 53 bin 537 kardeşimize Allah’tan rahmet diliyorum. Depremde kaybettiğimiz kardeşlerimizin aziz anılarını her zaman kalbimizde canlı tutacağız.

Milletimiz 6 Şubat depreminde bu sınavı başarıyla verdi. Yüzyılın dayanışmasıyla yüzyılın felaketini atlatmayı başardık.

Depremin birinci yıl dönümünde enkazların kaldırıldığı, insanların yeniden hayata tutunduğu bir tabloya ulaştık. Bu acı tarihi bir felaket ve milli dayanışma gününe dönüştürerek geleceğimizi daha güçlü ve güvenli inşa etmenin yollarını arayacağız. Afetin ilk anından itibaren 85 milyonluk tek vücut olarak depremzedelerin etrafında birleşen kardeşlerimizin her birine şükranlarımı sunuyorum.

Yürek acısına, soğuğa, çamura ve tüm olumsuzluklara göğüs gererek, ailesinin şehrini savunan vatandaşlarımızın fedakarlığını anlatacak kelime bulmak kolay değil. Allah hepsinden razı olsun. Depremin yıkıcı etkisi sınırlarımızın ötesinde de devam etti. Depremin ardından 39 bin bina yıkıldı, 200 bin hasarlı bina ortaya çıktı, bunların 69 bininin derhal yıkılması gerekiyordu.

1 MİLYON ÇADIR VE 215 BİN KONTEYNER KURULDU

650 bin işçiyi deprem bölgesine görevlendirerek tüm hizmetlerin her zaman verilebilmesini sağladık. Enkazdan kurtardığımız her can, millet olarak umudumuzu tazeledi. Gönderdiğimiz 1 milyon çadırla kırsal kesim de dahil olmak üzere 3 milyon insanın acil barınma ihtiyacını çözdük. Ardından kurduğumuz 215 bin konteynerle depremzedelere barınma imkanı sağladık.

“DEPREM BÖLGESİNE 107 MİLYAR TL KAYNAK AKTARDIK”

1,2 milyon vatandaşımızı kamu kurumlarımızın tesislerinde ağırladık. 350 bin haneye kira desteği verdik. Mayıs seçimlerinde yaklaşık 1 milyon vatandaşımızın üniversite sınavları için bölgeye ulaşımını sağladık. THY’nin tüm işyerlerinin yükünü hafifletmek adına 111 kişiye 980 milyon lira ödedik. 107 milyar liralık kaynağı deprem bölgesine aktardık.

“YIL SONUNA KADAR 200 BİN KONUTU TESLİM EDECEĞİZ”

Hatay’da 7 bin 270, Gaziantep’te ise 10 bin 698 konutun kura ve teslim törenini gerçekleştirdik. Bugün Maraş’ta 9.882 konutun kurasını çekiyor ve anahtarlarını teslim ediyoruz. Bunların yanı sıra Kahramanmaraş’ta 20 bin konutumuzun üretimi hızla devam ediyor. Ayrıca anahtarları vatandaşlarımıza teslim edene kadar gece gündüz durmayacağız. Hedefimiz yılsonuna kadar 200 bin konutu hak sahiplerine teslim etmek. Daha sonra bu sayıyı 390 bine çıkaracağız.

İstanbul Büyükşehir Belediye adayımız, o zamanki bakanımız Murat Kurum’un, o dönem İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu’nun, diğer tüm çalışanlarımızın, madencilerimizin, bölgedeki tüm vatandaşlarımızın fedakarlıklarını kim inkar edebilir? Biz hayatımızın hiçbir döneminde milletimize hizmet ederken ayrımcılık yapmadık.

MUHALEFETE SERT TEPKİ

Bu, 21 yıldır olduğu gibi geçen yıl mayıs ayındaki seçimlerde de sizlere verdiğim sözdü. Belediye Başkanlığı seçimlerinde sizlere sözümüz budur. Belediyelerimize iş ve hizmet vermeye hazırız.

Hatay’daki aday tanıtım toplantımızda yaptığımız açıklamalarda ısrar edenler var. Ancak biz yıllardır bu gerçeği kamuoyunun dikkatine sunuyoruz. Hükümet olarak halktan aldığımız payın tamamını parti ayırt etmeksizin tüm belediyelere gönderiyoruz.

“ŞEHİRLERİNİ İSTİSMAR EDİYORLAR”

Vatandaşlarımızın mağdur olmaması için normalde muhaliflerin elindeki şehirlerde yapacakları yatırımları hayata geçirdik. Elindeki tüm kaynaklara rağmen hizmet üretemeyen muhalif belediyelerin sorunu öngörüsüzlüktür. Bu belediyeleri yönetenlerin gözü her yerde olduğu gibi bulundukları şehirleri de sömürmek.

Milletimiz, kendisine oy vermeyene hizmet etmeyeceğini ağızlarıyla söyleyenlerin beceriksizliğini, beceriksizliğini görüyor. Biz buna Türk Asrının şehirleri diyoruz ve bunları söylerken kendi eksikliklerimizi inkar etmiyoruz. Elbette söz verdiğimiz ama ertelediğimiz, zamanında yapamadığımız konular var. Ancak önümüze çıkan tüm tuzaklara rağmen gece gündüz çalışarak ülkemizi her alanda Cumhuriyet tarihinin en değerli yerine getirdik. Türkiye Yüzyılı vizyonumuzu gerçekleştirdikten sonra bu mirası barış içinde yeni nesillere aktaracağız.

Ertesi gün gideceğimiz Adıyaman’da kablo üretim tesisi kuruyoruz. Şehirlerimizi canlandırdığımızda tüm ülkemiz kazanacak. Bu bizim gündemimiz.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Kahramanmaraş’ta yaşanan asrın faciasının birinci yıl dönümünde bir açıklama yaptı.

Bahçeli’nin konuşmasından satırbaşları şöyle:

Türkiye tek nefes, tek yürek olarak birlik içindedir. Afetin derin izleri 1 yıl içinde hızla silinirken, depremden etkilenen vatandaşlarımızın acil insani ihtiyaçları da gecikmeden karşılandı. Deprem bölgesine gönderilen çadır sayısı 1 milyona ulaştı. Konteyner sayısı 215 bine ulaştı.

Deprem bölgesine 20 milyon koli gıda dağıtıldı. Bilindiği üzere deprem bölgesinde 650 bin kamu görevlisi görev yapıyordu. 11 bin 500’ü yurt dışından olmak üzere 35 bin arama kurtarma görevlisi görev yaptı. Ayrıca 142 bin güvenlik görevlisi, sağlık çalışanı, madenci ve gönüllü insanlardan oluşan dev bir ekip, hiç dinlenmeden enkazların karanlığına hayat ışığı saçıyor.

DEV EKİP ÖZCE ÇALIŞTI

Gencinden yaşlısına her zaman güncel olan kardeşlerimizden Allah razı olsun. Gönüllülerden oluşan dev ekip özveriyle çalıştı. Zor şartları milli birlik şuuruyla aştık. İmkansız denilen her şeyin üstesinden geldik. Kuşatmayı hep birlikte kırdık. Milletimiz siyasi sömürü alanı kuranlara kulak asmadı.

AÇIKLANAMADIĞINI SÖYLEYENLER

Yapamayacağını söyleyen herkes utandı. Yüzleri kızarmayan bir halde ortaya çıktılar. Anlaşmazlıkları ve dedikoduları birer birer ortadan kaldırıldı.

2 ayda 75 bin konutun teslim edilmesi takdire şayan. Devletimiz kısa zamanda çok büyük işler başardı. Bizim sorunumuz vatan sorunudur.

EKONOMİK TETİKLEYİCİLERE İZİN VERMEYECEĞİZ

Kriz bekleyenlere, ekonomik tetikçilere izin veremeyiz. 31 Mart’ta hep birlikte Türkiye’mize sahip çıkmalıyız. Kaybedecek vaktimiz yok. Küresel komplolara karşı devletimizin yanındayız. Cumhurbaşkanımızla omuz omuza yürüyeceğiz.

haber-havsa.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu