Haber

Belediye Başkanı Ali Kılıç: “372 milyon TL maliyetle Terme Çayı Islah Projesi’nin ilk etabına başlıyoruz”

Terme Belediye Başkanı Ali Kılıç, Terme’yi her yağmur yağdığında yaşadıkları sel kabusundan kurtaracak projede ilk kazmaya başladıklarını, bölgenin en büyük yatırımlarından biri olan Terme Çayı Islah Projesi’nin ilk etabına başladıklarını söyledi. Terme’nin geçmişi yaklaşık 372 Milyon TL’ye mal oldu.

Samsun Terme Belediye Başkanı Ali Kılıç basınla bir araya gelerek 4,5 yılda gerçekleştirdikleri projeler hakkında bilgi verdi. Ekonomiden sosyal projelere, altyapıdan kültürel faaliyetlere kadar geniş bir yelpazede çalışmalar yürüttüklerini belirten Başkan Ali Kılıç, “Bu projeler Terme’mizin yüzünü güldürdü, geleceğini şekillendirdi ve ilçemizi her açıdan daha yaşanabilir bir yer haline getirdi. İlçemizin sadece fiziki görünümünü değil, sosyal ve kültürel yapısını da değiştirdiler.” Sosyal projelerimizle Termili hemşerilerimizin hayatlarına dokunduk, onlara daha memnun, huzurlu bir yaşam sunmak için çalıştık. ‘Sosyal Kart Projesi’ ile binlerce kalbe dokunduk. ‘Sevimli Patiler’ projemizden, ‘Cuma Tatildir’ halk sohbetlerine, ‘Merhaba Bebek’ uygulamasından ‘Evde’ye kadar Destek Projeleri dahil ilçemizdeki her bireyin ihtiyaçlarına cevap verdik. Ekonomik alanda ise 20 milyonluk cazibe merkezi yatırımıyla söz verdiğimiz tarıma dayalı istihdamın artırılması ve tarıma dayalı makine üretiminin artırılmasına yönelik projelerimizi hayata geçirdik. İlk kazdığımız Terme Çayı Islah Projesi ve Galericiler Sitesi gibi. Büyük yatırımlarla ilçemizin ticaretini ve sanayisini güçlendirdik. Sera ve Karma OSB, kurutma tesisleri, Cazibe Merkezi ve Tersane projeleriyle ilçemizin tarım ve sanayi potansiyelini harekete geçirdik. Terme’de gerçekleştirdiğimiz modern şehircilik atılımıyla inşaat branşında kat ve kat yüksekliklerini artırarak kentsel dönüşüm ve gelişmeyi hızlandırdık. “Terme tarihinin en büyük site geliştirme projeleri hayata geçirildi” dedi.

“Terme Çayı Islah Projesi’nin ilk etabına başlıyoruz”

Terme’yi her yağmur yağdığında yaşanan sel kabusundan kurtaracak projede ilk kazmaya başladıklarını belirten Önder Ali Kılıç, “Türkiye’nin en büyük projelerinden biri olan Terme Çayı Islah Projesi’nin ilk etabına başlıyoruz. Yaklaşık 372 Milyon TL maliyetle Terme tarihine yapılan yatırımlar arasında yer alan bu projenin kapsamı büyük olup; Yeni bulvar yolunun, hastane kavşağına bağlayacak araç köprüsünün ve üzerinde bulunan yaya köprüsünün tamamlanmasıyla birlikte; eski hastane ile Çay İlçesini en kısa sürede birbirine bağlayacak, trafik rahatlayacak, günlük hayatımız daha güvenli hale gelecektir.Projemiz sadece bir altyapı çalışması değil aynı zamanda ilçemizin geleceğine de katkı sağlayan bir yatırımdır. Her yağmur yağdığında endişelenmeden, korkmadan, güvenli ve huzurlu bir yaşam sürme umudumuzun farkına varıyoruz.Gündelik çözümlerle değil, 50 yıl sonrasını düşünerek hazırladığımız bu projelerle Terme’nin kronik sorunlarına kalıcı çözümler getiriyoruz. Terme Çayı Islah Projesi ile ilçemizi sevindireceğiz. İnançlı, “Huzurlu ve daha yaşanabilir bir Terme için hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

galericiler web sitesi

Terme’nin ekonomik kalkınmasında yeni bir dönem başlattıklarının altını çizen Başkan Ali Kılıç, “Galericiler Sitesi arsasının 1/1000 imar planı Terme Belediye Meclisi’nde oybirliğiyle kabul edildi. Türkiye’nin minibüs pazarına yön veren ilçemiz artık 1/1000 imar planına kavuşacak. Galericiler Sitesi var. “Bu proje hem yerel ekonomimizi güçlendirecek, hem de ilçemizin ulusal düzeydeki vitrini olacak. Termemiz ülke genelinde minibüs alım satımında önemli bir yere sahiptir. Bu site 100’ün üzerinde bayisi ile Türkiye minibüs pazarının yaklaşık yüzde 60’ını karşılayan ilçemize aittir. Uzun zamandır beklediğimiz bir rüyaydı. Yeni Galericiler Sitesi ile sektörümüz daha da gelişecek ve ilçemiz ekonomik olarak yeni bir ivme kazanacak. Türkiye’nin her yerinden insanların minibüs almak için geldiği ilçemiz artık daha modern ve işlevsel bir yapıya kavuşacak. Galericiler Sitesi ilçemize yeni eklendi. “Bir vizyon katacak, ekonomimize daha da güç katacak. Hep birlikte Terme’nin daha parlak bir geleceğe yelken açmasını sağlayacağız” dedi.

Sera ve Karma OSB’ler

Terme’de Sera İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ve Karma Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulması konusunda büyük adımlar attıklarını vurgulayan Ali Kılıç, “Arsa tahsislerini tamamladık, heyet oluşumu için artık gün sayıyoruz. Bunları da getiriyoruz. İlçemize kazandırılan iki değerli proje milletvekillerimiz olarak uzun yıllardır süren çalışmalarımızın ve iş birliğimizin sonucudur.” Bu, takviyelerin bir sonucudur. Terme Sera İhtisas OSB, yaklaşık 750 milyon TL’lik yatırımla Türkiye’nin en büyük süs bitkileri organize sanayi bölgesi olacak. Bu OSB ilçemizde yaklaşık 1.500 kişiye istihdam kapısı açacak ve ekonomik anlamda büyük bir ivme kazandıracak. Şimdiden 30 yatırımcı aldı. Ön başvurunun alınmış olması projenin ne kadar büyük bir potansiyele sahip olduğunu gösteriyor. Öte yandan Karma OSB ile ilçemiz sanayi alanında daha da güçlenecek. Bu projeler hem mevcut sanayimize destek olacak hem de ilçemize yeni sanayi parçaları çekecektir. İhtisas OSB ve Karma OSB. Terme’nin kurulmasıyla bölge ve ülke ekonomisinde daha önemli rol oynayacak. Terme, stratejik konumu, verimli toprakları ve çalışkan insanlarıyla her zaman büyük bir potansiyele sahiptir. Bu projeler bu potansiyeli harekete geçirerek ilçemizi hem bölgesel hem de ulusal düzeyde önemli bir merkez haline getirecek. Bu projelerle Terme’nin yüzyılının başlayacağına ve istikrarın istihdama dönüşeceğine inanıyorum” dedi.

Kurutma tesisi, tersane ve Mantar Kompost Tesisi projesi

Belediye Başkanı Ali Kılıç, çürümeye terk edilen Terme tersanesini yeniden faaliyete geçirdiklerini belirterek, şöyle konuştu: “Bu alanda yeni bir canlanma yakaladık. Bu adım, ekonomik ve endüstriyel kalkınmayı güçlendirecek önemli gelişmelerden biri olacak.” İlçemizin potansiyeli var. Sebze ve meyve kurutma tesisimiz için de söz verdiğimiz gibi çalıştık.” ve bunu tamamladık. Çok yakında hizmete açmanın gururunu yaşayacağız. Çiftçilerimiz bizim baş tacımızdır. Bu tesis 4 milyon TL’lik yatırımla ilçemize kazandırıldı. Tarım potansiyeli yüksek olan ilçemizde son dönemde yaşanan mevsim değişiklikleri ve alternatif tarım arayışları nedeniyle özellikle hurma ve diğer meyvelerde sebze türlerinin kurutulmasında artış gözlemledik. Projemiz Terme Belediyesi’nin sağladığı 3 milyon TL DOKAP hibesi ve 1 milyon TL eş finansman desteğiyle hayata geçirildi. Bu tesis özellikle hurma kurutma gibi alternatif üretim faaliyetleri için bölgedeki çiftçilerimize ve girişimcilerimize hizmet verecek. destekleyecektir. Hemşehrilerimiz kendi imkanlarıyla ve zor şartlarda üretim yaparken, bu tesis sayesinde daha etkin ve verimli üretim yapabilecekler. Bu proje ilçemizin tarım sektörünü canlandıracak, yerel ekonomiye büyük katkılar sağlayacak ve Terme’yi tarım ve beslenme alanında değerli bir merkez haline getirecek. Ayrıca Terme Belediyesi olarak bölgemiz tarımı için büyük adımlardan biri olan Mantar Kompost Tesisi’nin de tamamlanmasının gururunu yaşıyoruz. Karadeniz Bölgesi’nin ilk ve tek İstiridye Mantarı Kompost Tesisi olan bu tesis, bölgedeki alternatif tarım olanaklarını genişletecek ve çiftçilerimizin lojistik maliyetlerini büyük ölçüde azaltacaktır. Bu projede belediyemiz 2,5 milyon TL’lik DOKAP hibesinin yanı sıra 1,5 milyon TL’lik maddi katkı da üstlendi. Projemizin bu kadar büyük bir finansal destek alması bölgesel değerini ve etkisini gösteriyor. Alternatif Tarım Yoluyla İstihdama Katkı Projesi kapsamında hayata geçirdiğimiz bu tesis, özellikle kadın girişimcilerimizin tarım alanında aktif rol almasını sağlayacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Toplumsal Kalkınmayı Destekleme Programı (SOGEP) ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) iş birliğiyle yürüttüğümüz bu projeyle kadınların iş sahibi olmasını sağladık. Proje kapsamında mantar üretim çadırları tamamlanarak kursiyerlerimize teorik eğitimlerin yanı sıra uygulamalı eğitimler verilmeye başlandı. Sanayi Bakanlığı’na sunulan 320 proje arasından seçilen bu proje, kadın istihdamına ve alternatif tarıma değerli katkılar sağlamayı hedefliyor. Eğitimin tamamlanmasının ardından çadırları üreticilerimize teslim ettik. Bu tesis, mantar üretimine katkı sağlamanın yanı sıra ilçemizin ekonomik kalkınmasına ve sürdürülebilir tarımsal faaliyetlerine de büyük destek sağlayacak. “Hep birlikte Terme tarımını daha da ileriye taşıyacağız.”

Cazibe merkezi yatırımları

Başkan Ali Kılıç şöyle devam etti: Terme Belediyesi olarak ilçemizin ekonomik kalkınmasında önemli rol oynayacak Terme Makine Sanayi Ortak Kullanım Tesisi’nin açılışının heyecanını yaşıyoruz. Bu tesis, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Cazibe Merkezleri Destekleme Programı (CMDP) kapsamında faaliyete geçmeye hazırlanıyor. Bu projeye toplam 20 milyon TL yatırım yaptık. Bu yatırımın 10 milyon TL’si hibe, kalan 10 milyon TL’si ise eş finansman olarak sağlandı. Terme Belediyesi olarak böyle değerli bir yatırımı ilçemize kazandırmaktan büyük gurur duyuyoruz.

Terme Makine Sanayi Ortak Kullanım Tesisi, ilçemiz makine sanayinin ihtiyaç duyduğu birçok olanağı sağlayacak. Bu tesis sayesinde makine imalatçılarımız ve sanayi esnafımız birçok teknolojik imkana daha kolay ulaşacak ve aldıkları hizmetlerin birçoğunu artık şehir dışından alabilecekler. Bu hem üretimi kolaylaştıracak hem de ilçemizin istihdamına büyük katkı sağlayacak. Proje kapsamında kurduğumuz 22 partner firmamızla ilçemizin makine sanayisini daha da güçlendirmeyi hedefliyoruz. Bu tesis, CMDP projeleri arasında Türkiye’de dağıtılan bütçenin yüzde 6’sını Termeme’ye sağlayacak ve ilçemizin çekim merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerlemesine destek olacak. Terme Belediyesi olarak ilçemizi daha da ileriye taşıyacak bu tür projelere öncülük etmekten onur duyuyoruz. Projeyle ilçemizin ihracat, istihdam, verimlilik, teknoloji ve inovasyon kapasitesinin artırılması amaçlanıyor. “CMDP kapsamında kamu-özel ortaklığıyla kurulan bu tesis, Türkiye’de bir ilk olacak ve ilçemizin sanayi potansiyelini daha da artıracak.”

“Şehitler Abidesi, yeni gasilhane, millet bahçesi, yaşam alanları”

Terme Belediyesi olarak ilçe için büyük önem taşıyan projelere imza attıklarını belirten Ali Kılıç, “Geçtiğimiz 19 Eylül Şehitler ve Gaziler Günü’nde açılışını yaptığımız Şehitler Anıtı, Terme’nin gururu ve bir simgesidir. şehitlerimize saygılarımızla Çay Mahallesi Saray Caddesi Hapanaltı mevkiinde yaptırdığımız bu anıt ilçemizdeki 36 kahraman şehidimizin adını taşımaktadır.Bu anıt şehitlerimizin anısını yaşatmak amacıyla dikilmiştir. bayrak, vatan ve ezan uğruna canlarını vermekten çekinmeyen, fedakarlıklarını gelecek nesillere aktarmaktan çekinmeyen Şehitler Anıtı sadece bir yapı değil, aynı zamanda bir hatıra mekanıdır. Burası saygıyı göstermek için tasarlandı. şehitlerimizin değerli anılarını anmak, onların kahramanlıklarını ve fedakarlıklarını unutmadığımızı göstermektir. Bu anıtın açılışı ilçemizin şehitlere olan şükran borcunu ödemek için attığımız değerli bir adımdır. Gelecek nesiller bu anıtı ziyaret edecek ve Bu topraklar için canlarını feda eden kahramanları hatırlayın. ve değerini hatırlayacaktır. Terme Belediyesi olarak ilçemizin daha yaşanabilir ve anlamlı bir yer olması için çalışmaya devam edeceğiz. Terme Belediyesi olarak ilçemizin önemli bir ihtiyacını karşılamak üzere yeni gasilhane projemizi artık tamamladık, açılış için gün belirleyeceğiz. Elmalık İlçesi Asri Mezarlığı’nın karşısına inşa ettiğimiz bu çağdaş tesis, ilçemizde cenaze hizmetlerinin daha verimli ve saygılı bir şekilde sunulması adına büyük bir adımdır. Projemizde ilçemizin ihtiyaçlarına uygun olarak tasarlanmış mescit, abdest odaları, bay-bayan cenaze yıkama alanları, morg, otopark ve idari birimler yer alıyor. 1000 metrekare alana ve 250 metrekare kapalı alana sahip olan bu gasilhane, çağdaş ve günümüzün ihtiyaçlarını tam anlamıyla karşılayacak şekilde tasarlandı. Kısa sürede tamamladığımız gasilhaneyi ilçemizin bir ihtiyacının daha karşılanması adına attığımız değerli bir adım olarak görüyoruz. Bu proje Terme’nin kalkınmasına katkı sağlayacak ve vatandaşlarımıza cenaze hizmetlerini daha rahat, saygılı ve huzurlu bir ortamda sunmamızı sağlayacak. Millet Bahçesi Projesi seçim öncesinde ortaya koyduğumuz ve başlattığımız bir projeydi. Tamamlanan her etabı hizmete hazır hale getirdik. Yalı İlçesi festival alanında yer alan Millet Bahçesi Projemizin 1. etabı olan Yalı Kafe Balık Restoranımızı geçtiğimiz ay itibarıyla vatandaşlarımızın hizmetine açtık. Terme’mizin sosyal ve kültürel hayatına büyük katkılar sağlayan, yeni açılan Payidar Restoran’ın yanı sıra ‘Millet’ adıyla Terme Park Yaşam Alanı’nı da tasarladık. ‘Bahçe Projesi’ kapsamında tamamladık. Ekim ayında hizmete açılan Payidar Restoran, Terme Park Yaşam ve Sosyal Tesisler içerisinde yer alıyor. Payidar, coğrafi tescilli Terme Pidesi ve dünya mutfaklarından lezzetleriyle hem ilçemizin hem de Karadeniz Otoyolunu kullanan vatandaşlarımızın hizmetindedir. Karadeniz’in nezih bir pide ve dünya mutfağı restoranı olarak ilçemizin sosyal yaşamına yeni bir boyut katmaktadır. Ayrıca ilçemizin sosyal hayatına yeni bir soluk getirecek Terme Park Yaşam Alanı’nın çalışmaları da tamamlandı. Gençlerimiz ve hemşehrilerimiz spor Terme’de artık basketbol ve voleybol sahaları, tenis kortları, kaykay pistleri, kapalı halı sahalar gibi alanlar bulunuyor. ‘Terme için söz verdik, yapıyoruz’ anlayışıyla bu projeleri ilçemize kazandırmanın gururunu yaşıyoruz. Hem Yalı Cafe Restoran hem de Payidar Restoran ilçemizin sosyal ve kültürel hayatına büyük katkılar sağlıyor. Terme Park Life Spa ilçemize daha da değer katacak. “Terme’nin gelişimine hep birlikte tanıklık etmeye devam edeceğiz” dedi.

Termespor Sosyal Tesisleri

Terme’ye kazandıracakları bir diğer sosyal tesisin ise Termespor Toplum Tesisleri olduğunun altını çizen Lider Kılıç, “Yıllardır bu tesisin hayalini kuran Termespor, nihayet layık bir tesisin inşaatında sona yaklaşıyor. Bu alanda bu alanda önemli bir gelişme oldu. Abdullah Aslan Stadı ve Terme Park Yaşam Alanı’nın da yer aldığı Termespor’umuza yakışır modern ve kapsamlı bir tesis inşa ediyoruz.Tesisimizin inşaat çalışmaları hızla devam ediyor ve 25 gün gibi kısa bir sürede kulübümüze teslim etmeyi planlıyoruz. Bu tesiste idari bina, misafirhane, spor salonu, halı saha, dinlenme alanları ve mescit gibi bölümler yer alacak. “Bunların her biri kulübümüzün ve sporcularımızın ihtiyaçlarını karşılayacak ve onlara en iyi imkanları sunacak. Bu tesis, Termespor’un yıllardır yaşadığı tesis sorununu çözeceği gibi ilçemize ve gençlerimize yakışır bir spor kompleksi olacaktır. Bu proje ilçemizin spor altyapısını güçlendirecek ve genç sporcularımızın gelişimine değerli katkılar sağlayacaktır. Tesis, bir spor kompleksi olmanın ötesinde sosyal bir buluşma noktası olarak da hizmet verecek. “Termespor Toplum Tesisleri ilçemiz için büyük bir gurur kaynağı olacak ve Terme’nin spor hayatına büyük bir ivme kazandıracaktır.”

Başkan Ali Kılıç ayrıca Yeni Kamu Yerleşim Alanı projesi, Terme Yeni Bulvar Yolu projesi, Cuma Bayramdır, Halk Sohbetleri, Gönül Bağı projeleri, Terme Kapalı Çarşı projesi, eski hamam onarımı, meydan ve aydınlatma projeleri ile birçok sosyal projenin devam ettiğini belirtti. -SAMSUN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu